Kunststof boren

Kunststof boren is goed te doen met metaalboren en een gewone boormachine. Het is aan te bevelen om een kolomboor te gebruiken.

Laat beschermfolie zitten en werk schoon bij kunststof boren

Wanneer u gaat boren in kunststof laat dan de beschermfolie zo lang mogelijk op de plaat zitten om krassen te voorkomen. Leg dezelfde zijde steeds op de werktafel zodat de andere zijde zo min mogelijk beschadigd wordt. Zorg ervoor dat het werkblad schoon is en verwijder direct verspaningsrestanten (met een stofzuiger aangezien perslucht het probleem verplaatst en verspaningsrestanten zich hechen aan de kunststofplaat door statische oplading).

Gereedschap voor kunststof boren

Een normale handboormachine is uitstekend geschikt om kunststoffen mee te boren (normale boorstand, geen klopboorstand). Werk bij voorkeur met een boorkolom. Het toerental (tussen 300 en 2000 rpm) is afhankelijk van de boordiameter. Hoe kleiner het boorgat des te hoger het toerental. Het is belangrijk de druk en de snelheid zo te regelen dat verspaningsrestanten niet gaan versmelten. Verlaag de aanvoersnelheid vlak voordat u door het materiaal heen boort om uit brokkeling tegen te gaan.
Ijzerboren geven een goed resultaat. Let erop dat de tophoek tussen de 60 en de 90 graden ligt. De boor mag niet te scherp zijn omdat dan de boor te snel in het kunststof trekt. U kunt de snijkant van de boor breken waardoor de boor minder in de kunststof trekt en uitbrokkeling aan de onderkant wordt voorkomen.

Voor de doe het zelf experts onder ons kunt u ook gebruik maken van speciale boren.

Bijvoorbeeld:

  • een getrapte boor
  • een kegel boor (conisch gat)
  • een freesboor
  • een verzinkboor

Werkwijze

Bij het boren regelmatig de boor uit het gat trekken om warmte en spaanders af te voeren. Bij het boren van gaten met een grote diameter kunt u het beste het gat opboren. Dit wil zeggen dat u begint met een kleine boordiameter en steeds met tussensprongen de boor verwisselt tot dat u de gewenste boor diameter bereikt. Grote gaten kunnen ook met een gatenboor of zaag gemaakt worden. Een andere optie is het frezen van deze gaten.

Om uit brokkeling aan de onderzijde van de plaat te voorkomen is het aan te bevelen de onderzijde te ondersteunen. Gebruik hiervoor bij voorkeur een zelfde soort kunststof of een houten plaat. Dit zorgt voor een mooi boorgat. Eventueel ontstane rafels kunt u gemakkelijk verwijderen door de boor handmatig in het gat rond te draaien.

Indien u meerdere gaten dicht naast elkaar boort is het aan te bevelen de reeds geboorde gaten te borgen met een plug of houten deuvel. Dit zorgt ervoor dat de kunststof niet richting de geboorde gaten verbuigt.