Kunststof buigen

Bij kunststof buigen zoals bij acrylaat/Plexiglas maken we onderscheid tussen koud buigen en warm buigen. Koud en warm buigen is mogelijk bij zowel de gegoten als geëxtrudeerde uitvoering.

Kunststof buigen – koud buigen Plexiglas

Het koud buigen van een acrylaat/Plexiglas plaat is uitsluitend mogelijk in die mate die het materiaal eigenlijk zelf al aangeeft. Hierbij zijn de dikte en de afmetingen van de plaat erg belangrijk. Zo zult u een klein plaatje acrylaat/Plexiglas in een grote dikte niet kunnen buigen terwijl een lange smalle strook in diezelfde dikte uit zichzelf al doorbuigt. Hierbij geldt: hoe dunner de plaat, hoe makkelijker deze te buigen is. Hoe dunner de plaat echter, hoe kwetsbaarder deze ook is als u deze met teveel kracht probeert te buigen. Wees dus altijd voorzichtig bij koud buigen van Acrylaat.

Bij het koud buigen van Plexiglas mag u niet teveel extra druk geven. Acrylaat/Plexiglas is namelijk een relatief bros materiaal dat bij te veel druk kan barsten of inscheuren.

Na het koud buigen van acrylaat/Plexiglas dient u het materiaal in te klemmen in een vorm, kozijn of constructie. Na koud buigen grijpt het materiaal elke mogelijk aan om weer terug te veren naar de oorspronkelijke plaatvorm.

Kunststof buigen – warm buigen Plexiglas

Het warm buigen van acrylaat/Plexiglas is eigenlijk uitsluitend weggelegd voor de professional en voor een kleine groep goed geoutilleerde hobbyisten met veel ervaring en kennis van het materiaal.

De professional kan voor kunststof buigen, Plexiglas/acrylaat buigen met behulp van thermische buigbanken, warmtespiralen en luchtcirculatieovens. Het materiaal wordt daarbij geheel of gedeeltelijk verwarmd tot ongeveer 160 graden Celsius. Hierna buigt de professional de plaat in de gewenste vorm. Vervolgens laat de professional de plaat afkoelen in dezelfde vorm. Eenmaal afgekoeld blijft het materiaal, zonder ondersteuning, in de betreffende vorm.

De hobbyist kan voor kunststof buigen, acrylaat/Plexiglas verwarmen op een verwarmingsplaatje, in de bakoven of met behulp van een sterke industriële föhn. Het is belangrijk om te voorkomen dat het beschermfolie insmelt op het plaat. Het verdient daarom de aanbeveling vooraf het beschermfolie te verwijderen. Observeer het materiaal tijdens het verwarmen nauwlettend en voorkom oververhitting.