Kunststof frezen

Kunststof frezen met een CNC machine werkt snel en met mooie, reproduceerbare resulaten. Met een CNC machine is het mogelijk in een computer te ontwerpen en vervolgens automatisch te zagen, exacte vormen uit te snijden en gaten te maken. PlasticPlaten plastics zijn bij uitstek geschikt voor bewerking met een CNC frees machine. CNC frezen wordt veel in materialen gebruikt die lastiger te bewerken zijn met andere methoden zoals lasersnijden, zoals PVC, Polyester, Polyethyleen & Polycarbonaat.

Verschil tussen kunststof frezen en zagen

Zowel geëxtrudeerd als gegoten Plexiglas plaat kunt u frezen. Er zijn een aantal verschillen tussen het frezen van een Plexiglas plaat en Plexiglas zagen. Bij Plexiglas frezen krijgt u meteen een mooiere randafwerking. Als u deze rand vervolgens afwerkt met een diamantfrees, ontstaat een mooi glimmend oppervlak. Met Plexiglas frezen kunt u complexere vormen uit plaatmateriaal bewerken dan met een zaagmachine.

Voor hobbyist en professional

Zowel hobbyisten als professionals kunnen kunststof frezen. Het gereedschap is echter verschillend. Professionals gebruiken vlakbed freestafels en meerassige CNC gestuurde freesbanken. De hobbyist kan kiezen uit een breed scala universeel-, tafel-, boven- en copieerfreesmachines waarmee hij acrylaat-/Plexiglas prima kan bewerken.

Voorbereiding

In de voorbereiding is het belangrijk dat u het gereedschap controleert. U dient altijd goed en scherp gereedschap te gebruiken en te zorgen voor een goede spaanafvoer, zodat deze niet smelt. Voordat u gaat frezen plaatst u de freesmachine in een stijve opstelling, eventueel met behulp van een standaard en aanslag zodat er maximale controle is over het bewerkingsproces. Bij het frezen gebruikt u bij voorkeur één snijder freesjes van vol hardmetaal. De diameter van het freesje hangt af van de dikte van het Plexiglas.

Verschillende diktes Plexiglas

Gaat u een dunne acrylaat-/Plexiglas plaat frezen? Gebruik dan een freesje met een diameter van 3 of 4 mm. Voor een plaat met een dikte van 10 mm kunt u kiezen voor een freesje met een diameter van 6 mm en bij een plaatdikte van 20 mm kunt u kiezen voor een diameter van 8 mm.

Het is ook belangrijk dat u de juiste frees- en snijsnelheid aanhoudt. De freessnelheid en snijsnelheid is afhankelijk van meerdere factoren:

  • De machine die u gebruikt
  • De diameter van het freesje
  • Het soort bewerking dat u voor ogen heeft.

Een vuistregel is dat u bij een frees met een kleine diameter met een hoger toerental freest en een hogere snijsnelheid aanhoudt. Welk toerental en welke snelheid voor u het meest geschikt zijn, zult u proefondervindelijk moeten vaststellen.

In meerdere stadia frezen

Soms is het aan te raden om in meerdere stadia te frezen. Of u in meerdere stadia dient te frezen is afhankelijk van de dikte van de plaat. Dunnere platen, zeker t/m 5 mm, kunt u in 1 bewerkingsgang frezen. Dikkere acrylaat-/Plexiglas platen worden doorgaans in meerdere stadia gefreesd. Hierdoor wordt een goede spaanafvoer mogelijk en wordt oververhitting van het gereedschap voorkomen.

Tip: bij platen t/m 4 mm geeft het vaak het mooiste resultaat wanneer u deze tegenlopend freest.
Tip: gaat u in meerdere stadia frezen? Houd bij de laatste cyclus dan een geringere snijsnelheid en een iets lager toerental aan.