Kunststof lijmen

Kunststof lijmen is eenvoudig te doen, mits u de juiste lijm gebruikt. Daarom heeft Plasticplaten voor het verlijmen van kunststoffen een makkelijke lijmwijzer gemaakt. Deze lijmen zijn verkrijgbaar bij bouwmarkten of PlasticPlaten.
Een Acrylaat-/Plexiglas plaat laat zich mooi verlijmen (en polijsten) tot uiterst fraaie decoratieve gebruiks- en kunstvoorwerpen. Een mooie lijmverbinding realiseren is echter niet eenvoudig en vraagt kennis en vakmanschap. Hier vindt u deskundige tips en leert u meer het over het lijmen van Plexiglas.

Kunststof lijmen met de lijmwijzer

Nylon, Peek, Polyetheen, Teflon en Polyacetaal zijn niet te lijmen door een doe-het-zelver. Polypropyleen (PP) en Polyethyleen (PE) zijn bijna niet te lijmen, wel te lassen met warmte.

 

Spanning

Zowel geëxtrudeerd als gegoten acrylaat-/Plexiglas heeft veel spanning in zich. In principe heeft geëxtrudeerd acrylaat-/Plexiglas meer interne spanning in zich dan de gegoten versie. Als er echter in een gegoten acrylaat-/Plexiglas plaat is gezaagd, geboord of gefreesd heeft zich ook daar een hoge spanning opgebouwd. Deze spanning is een valkuil voor de onervaren hobbyist. De interne spanning kan zich tijdens het Plexiglas lijmen namelijk manifesteren in de vorm van scheurvorming. Bij verwerking met een CO2 laser machine is de opgebouwde spanning een stuk minder.

Een mooi lijmverbinding realiseren vraagt om vakmanschap. Een snel aangebrachte lijmverbinding geeft op het eerste oog wellicht een goed resultaat maar helaas is de kans groot dat er snel haarscheurtjes ontstaan. Deze scheurtjes kunnen vervolgens uitgroeien tot heuse barsten.

Verschillende soorten lijmen

Er zijn een groot aantal lijmen waarmee acrylaat-/Plexiglas kan worden gelijmd. De lijmen zijn grofweg onder te verdelen in 2 categorieën:

  • oplosmiddellijmen
  • reactielijmen

Bij Plexiglas lijmen geven reactielijmen doorgaans een mooier resultaat en een sterkere verbinding.

Onder de reactielijmen vallen lijmen die uitharden als gevolg van een kathalisator of als gevolg van uv-licht (van bijvoorbeeld een gezichtsbruiner). Voorbeelden van reactielijmen zijn twee componenten lijmen en uv-lijmen.

Oplosmiddellijmen zijn lijmen die de moleculaire keten van het materiaal plaatselijk oplossen/openen zodat met druk beide contactvlakken in elkaar gedrukt kunnen worden. Vervolgens vervliegt het oplosmiddel waarna er een nieuw moleculair verband ontstaat. Oplosmiddellijmen werken snel en geven een goede positioneerverbinding. Onder deze lijmen vallen onder andere secondelijmen (cyanoacrylaatlijmen).

Tips voor lijmen Plexiglas
Zorg tijdens acrylaat lijmen altijd voor een goede ventilatie in de ruimte waarin u werkt. Voorkom extra inhaleren. Rook bijvoorbeeld niet tijdens het lijmen. Breng afhankelijk van de dikte van de lijm en de beoogde verbinding, de lijm direct uit de tube of middels een pipetflesje/injectiespuit aan.