Kunststof schuren

Kunsstof schuren is eenvoudig zelf te doen. Voordat u gaat schuren is het belangrijk om eerst na te gaan welk type kunststof u gaat schuren. Onderstaande geldt met name voor Plexiglas in zijn verschillende uitvoeringen. Er zijn namelijk duidelijke verschillen tussen het schuren van gegoten Plexiglas en een acrylaat/Plexiglas plaat geëxtrudeerd. Gegoten Plexiglas kunt u schuren met een zware machine, geëxtrudeerd Plexiglas niet. Wanneer u geëxtrudeerd Plexiglas onder teveel druk schuurt met een zware machine, wordt er namelijk extra spanning/stress opgebouwd in de plaatrand. Hierdoor kan het schuren van geëxtrudeerd Plexiglas met een zware machine resulteren in een lelijk, stroperig resultaat. Bij gegoten Plexiglas zal dat niet gebeuren. PlasticPlaten levert uitsluitend gegoten Plexiglas.

Kunststof schuren voor hobbyist en professional

Zowel hobbyisten als professionals kunnen kunststof schuren. Het gereedschap is echter verschillend. Professionals gebruiken zware bandschuurmachines en vlakbedschuurmachines. De hobbyist kan voor het schuren kiezen uit een breed scala multischuur-, deltaschuur- en lichtere bandschuurmachines. Plexiglas is echter ook handmatig, met schuurpapier gewikkeld om een blokje, te schuren.

Waarom kunststof schuren (zoals Plexiglas)?

U kunt een acrylaat-/Plexiglas plaat om diverse redenen willen schuren:

  • zichtbare machineslag van het zagen naschuren voor een mat oppervlak
  • zaagsnede en plaatrand licht schuren en daarmee ontscherpen
  • zaagsnede in diverse stadia schuren tot een fijn mat oppervlak (bijvoorbeeld als bewerkingsvoorgang tot het uiteindelijk polijsten ervan)

Om snel de machineslag van het zagen te verwijderen gebruikt u schuurpapier met korrel 60. Hiermee verwijdert u de machineslag, maar door het papier ontstaan er kleinere zichtbare stipjes/cirkeltjes. Deze cirkeltjes kunt u vervolgens met schuurpapier met korrel 220 snel wegschuren. Schuur daarvoor met weinig druk. Na het schuren met korrel 220 ontstaat er een mooi mat resultaat. Voor de finishing touch eindigt u nog met korrel 800 waarmee u droog schuurt. U krijgt dan een nagenoeg satijnmatte plaatrand. Schuurt u nat met korrel 800? Dan gaan de plaatranden zelfs al enigszins glimmen.

Tip: schuur niet direct met korrel 800. De korrel is te fijn waardoor u lang bezig bent om een mooi resultaat te krijgen. Tegelijkertijd warmt u de plaatrand veel te zeer op.

Indien u de plaat wilt polijsten met lappenschijf/polijstpasta dan doet u dat nadat u de plaatrand heeft afgewerkt met korrel 800. De plaatrand is dan zo mooi egaal dat u deze maar licht hoeft te raken met een, met polijstpasta ingesmeerde, lappenschijf (in boormachine of kolomboor) om een mooi glanzend oppervlak te krijgen.

Voorbereiding kunststof schuren

Voordat u begint met het schuren van Plexiglas dient u te weten welk type Plexiglas u gaat schuren: geëxtrudeerd of gegoten. Daarna kiest u het geschikte gereedschap. Kies vervolgens de juiste korrel (grofte) schuurpapier aan de hand van het gewenste resultaat. Vervolgens kunt u beginnen met het Plexiglas schuren.