Kunststof zagen

Kunststof zagen kan op verschillende manieren zoals met een handzaag, maar ook electrisch met een cirkelzaag, decoupeerzaag of lintzaag. Hieronder vindt u een aantal trucs en tips om aan te denken tijdens het zagen.

Kunststof zagen met een cirkelzaag

Met een cirkelzaag krijgt u een mooie rechte zijkant die eenvoudig te polijsten of verlijmen is (er ontstaat weinig spanning in het materiaal). Gebruik fijn vertande zaagbladen zoals trapezium, daktand of wisseltand. De hoogte van het zaagblad is 2 á 3x de plaatdikte en het zaagblad dient minimaal 40mm boven de plaat uit te komen. De cirkelzaag moet al draaien voordat u begint met zagen. Zagen met een niet te hoog toerental en aanvoersnelheid in de gaten houden. Bij dunne platen meerdere platen op elkaar leggen.

Kunststof zagen met een lintzaag

Hoe dunner de plaat, des te meer tanden en des te lager de aanvoersnelheid. De zaaggeleiders zo dicht mogelijk bij elkaar plaatsen om de neiging tot zijwaarts uitwijken van de zaag te vermijden. Eventueel koelen met perslucht. Vermijd scherpe hoeken met het zagen. Het is aan te bevelen om in de hoek een gat te boren iets te groter dan de zaagsnede en daar heen te zagen om uitbreken te voorkomen. Indien de zaagsnede aan de achterkant versmelt dan kan de aanvoersnelheid te hoog zijn of het zaagblad bot. Voorkom het klapperen van de (vaak dunnere) plaat door meerdere platen tegelijk te zagen of tape aan te brengen op de plaats waar u zaagt.  Maximale zaagdikte max. 15 mm.  Plaats de bovenste plaatgeleider maximaal 5 mm boven de te zagen kunststof plaat.

Kunststof zagen met een decoupeerzaag

Begin altijd met een lopend zaagblad te zagen met een hoog toerental hoog om happen te voorkomen. Het laatste stuk van de zaagsnede heel rustig en voorzichtig zagen. Eventueel koelen met lucht. Gebruik fijntandige (ijzer) zagen.

Kunststof zagen met een handzaag

Gebruik een fijn vertande handzaag of ijzerzaag. Het laatste stuk zeer rustig en voorzichtig zagen.